AstroPlant: werk met ruimtewetenschappers aan een gesloten ecosysteem

Students from a school in Switzerland working on building an AstroPlant kit

Students from a school in Switzerland working on building an AstroPlant kit

KLANT AstroPlant LOCATIE Amsterdam

Een onderliggend thema van ons werk bij And The People is het betrekken van doelgroepen bij nieuwe ontwikkelingen of innovaties. Het open source project AstroPlant betrekt onder meer scholen, creatieve makers, techneuten, biologen, en burgerwetenschappers in het doen van onderzoek naar planten, en hoe planten astronauten tijdens lange ruimtemissies in leven kan houden (denk aan: zuurstof, schoon water, en voedsel). Het biedt een gesloten groeiomgeving voor planten, vol met allerlei sensoren die continu de omgeving monitoren en de groei van de plant(en) vastleggen. De vertaling naar gesloten, circulaire systemen op aarde is snel gemaakt, en daarin zien we ook de eerste toepassingen ontstaan.

Ons doel is om met verschillende communities en individuele experts wereldwijd te werken aan het ontwikkelen van instrumenten die dit soort onderzoek mogelijk maakt, onder meer door gebruik te maken van open source technologie, het verbinden van experts en niet-experts, het vertalen van problemen naar concrete challenges die door een community opgelost kan worden, en het ondersteunen van communities in het adresseren van hun eigen challenges. Zo is er een drone-community in Spanje dat zich bezig houdt met ‘aerial sowing’ om bossen te herplanten en die gebruiken AstroPlant om te kijken welke coating het beste werkt voor hun zaden.

Wat is AstroPlant nou precies?

AstroPlant is een citizen science project dat is opgezet met ruimtevaartorganisatie ESA en het onderzoeksconsortium MELiSSA. Het doel van MELiSSA is om een gesloten life support systeem te ontwikkelen voor lange ruimtemissies. Vanwege de afstand tot de aarde, is het essentieel dat dit systeem volledig circulair is en zo is ingericht dat er niks verloren gaat. Poep, plas, zweet en CO2 wordt weer schoon drinkwater, zuurstof, en voedsel voor de astronauten. Dit gebeurt via verschillende biologische subsystemen, waaronder een compartiment met planten. AstroPlant is erop gericht om data te verzamelen over plantengroei via een semi-gesloten groeisysteem. Wij hebben een mini-plantlab ontwikkeld die door makerspaces, science centers, en scholen wereldwijd gebruikt (en verbeterd!) wordt. Het is daarnaast een open source toolkit om (jonge) makers te interesseren voor onderwerpen zoals voedsel in de ruimte, urban farming, electronica, en circulaire systemen. De experimenten leveren data over planten en experimenten voor onderzoek naar regeneratieve ecosystemen voor zowel aarde als Mars.