Start up entrepreneurs in Agri Business -Vijana Reloaded

KLANT Ministerie Buitenlandse zaken LOCATIE Kenia, Western province

De werkloosheid op het platteland van Kenia is in enkele jaren tijd explosief gegroeid van 12% naar maar liefst 42%. Van dit aantal werklozen is maar liefst driekwart onder de 35 jaar. Het onderwijssysteem in Kenia is ouderwets en sluit niet aan op wat de beroepspraktijk nu verlangd. 
Veel jongeren hebben geen idee hoe ze hun dromen waar kunnen maken. Een groot potentieel aan ondernemerschap en initiatieven blijft zo ongebruikt.

We ontwikkelden, samen met lokale partners, een curriculum voor jongeren wat ze in staat stelt een een bedrijf op te zetten in de agrarische waardeketen. Vijana Reloaded is een zes maanden durend trainingsprogramma voor Keniaanse jongeren. Het programma richt zich op ambitieuze jongeren in West-Kenia die veel in hun mars hebben maar desondanks werkeloos zijn. Het doel is jongeren in korte tijd op te leiden tot innovatieve, ondernemende en oplossingsgerichte denkers. 

Het doel is jongeren in korte tijd op te leiden tot ondernemende en oplossingsgerichte denkers, die, als er geen baan is, hun eigen baan creëren. De drie pijlers waarop het programma steunt zijn ICT, sociale vaardigheden en ondernemerschap.

Chammy (22) is een van de trainees. ‘Veel jongeren willen wel een bedrijf starten maar denken dat ze daarvoor meteen een enorme zak geld nodig hebben. Ik denk echt dat we moeten leren om meer out of the box te denken. Je kunt ook heel klein beginnen en van daaruit verder werken. Begin gewoon, denk ik dan.’