Value Engineering in het Utrechtse wervengebied
KLANT Gemeente Utrecht LOCATIE Utrechts Wervengebied
De Utrechtse werven vormen een groot deel van het iconische en historische hart van Utrecht. Sinds de twaalfde eeuw voeren bevoorradingsschepen over deze grachten en losten hun goederen in de typische Utrechtse werven. 900 Jaar later staat het wervengebied voor een grote opgave: hoe gaan we de komende 900 jaar verder? De Gemeente Utrecht is begonnen met een grootschalig renovatieproject, aangezien de werven en kelders in slechte staat zijn. Wat het lastig maakt, is dat de grachten, werven, wal/kluismuren en werf/kluiskelders een mengelmoes vormen van publiek en privaat eigenaarschap.
And The People en Build to Impact zijn hierbij aangetrokken om de strategie voor participatie/samenwerking vorm te geven. Hierbij is een beroep gedaan op onze ervaring, waar we de nodige ingrediënten uit hebben gedestilleerd voor succesvolle samenwerkingsprojecten, participatie en gebiedsontwikkeling. Deze principes hebben we met verschillende teams context specifiek gemaakt voor Utrecht. Na een initiële analyse, interviews en meerdere workshops is er een samenwerkingsproces afgekaderd voor zowel professionele stakeholders als publiek-private stakeholders. Een roadmap, gesteund door de ontwikkelde 10 principes voor samenwerking in Utrecht vormen de kern van het samenwerkingsproces.
Uitgelicht: inzet 3D Value Engineering
Als oplossing voor de complexe samenkomst van stakeholders en conflciterende belangen is gebruik gemaakt van Value Engineering. Value Engineering (VE) is een creatieve, multidisciplinaire methode die veel wordt toegepast om kosten te besparen of kwaliteit te verhogen. Centraal staat daarbij het begrip waarde, de verhouding tussen prestatie en prijs en het optimaliseren van deze waarde. De toepassing is op een systematische en multidisciplinaire wijze ingezet, waarbij de functie van het project en de waarde voor de omgeving centraal staat. Hiermee is het een goed hanteerbaar projectmanagement instrument, waarmee in korte tijd in teamverband kon worden onderzocht of er alternatieven zijn die draagvlak hebben bij de betrokken stakeholders, en haalbaar zijn (in tijd, geld, risico's). Tevens wordt een efficiënter ontwerpproces behaald door de directe afstemming tussen de stakeholders, het creëren van commitment en het behalen van consensus.
In de praktijk voor het wervengebied werkt dit als volgt; Per rak (lengte tussen brug tot brug) wordt bepaald of VE dient te worden toegepast. Eerst wordt er een systeem/functieanalyse uitgevoerd, waarbij een overzicht wordt gemaakt van de functies en top-eisen. Hierop volgt een VE varianten studie, waarbij kritische variabelen met tegengestelde belangen worden uitgelicht (denk bijvoorbeeld aan de breedte van de werf tegenover de draaicirkel van boten). Hiervoor zetten we tijdens een multi stakeholder workshop een 3D model in waarbij de verschillende opties live gemodelleerd worden, zodat de kritische variabelen kunnen worden geïdentificeerd. De ontwerp varianten , krijgen elk een rating op hun prestatie, afhankelijk van afgesproken weegfactoren. Uit deze sessie volgt een gezamenlijk voorkeursresultaat of gedragen beargumenteerde uiteenzetting van tegengesteld belang met afwegingskader.




What’s next?
We zijn momenteel bezig met 3 pilots op de Kromme Nieuwegracht, Drift en Plompetorengracht tot 2023. Na de pilots is het zaak dat voor de rest van de 900 kelders er opschaling en borging zal plaatsvinden: het doen van voorstellen hoe opgedane ervaringen in het samenwerkingsproces systematisch in kunnen worden ingebed in toekomstige projecten zal dan de focus zijn.