Brouwbos Festival 2023
De brouwgerst in het voorjaar van 2023
PARTNERS Brouwerij Homeland, Landgoed Sellink, Vloermouterij Masterveld, GAM LOCATIE Winterswijk & Amsterdam
Het eerste Brouwbos Festival is een feit. Eind Juli 2022 kwamen we samen in de Achterhoek, ver ver in de Achterhoek, in Ratum, om het eerste jaar brouwbos te vieren, met heerlijke bieren van onze partner Brouwers Nevel Wild Ales en Brouwerij Homeland, en met iedereen die deze mooie keten van partners uit de Achterhoek en afnemers en brouwers daarbuiten mogelijk maken.
Met een mooie mix van mensen, jong en oud, Achterhoek en Randstad, buren en boeren (zoals Nieuwe Bodem en Buur&Puur (buurenpuur.nl) en enkele lokale boeren). Ook aanwezig waren vertegenwoordigers van de Gemeente Winterswijk, Jong WCL Winterswijk en het landgoed zelf, en waren er interessante rondleidingen en sprekers om het festival inhoudelijk vorm te geven. Tijdens de rondleiding op het landgoed werden interessante perspectieven gedeeld over de agrarische en natuurontwikkeling in en rondom Winterswijk en specifiek op dit landgoed in de afgelopen eeuwen, maar ook de recente ontwikkelingen en perspectieven op de plek en de meerwaarde van het terugbrengen van graanteelt. Ook vertelden Dieuwer Duijf en Joris Kramer over de onderliggende ideeën en plannen voor het Brouwbos, oude granen en over regeneratieve landbouw.
Johan Wytema - een wandelende Sellink encyclopedie
Na dit informatieve gedeelte was het tijd om heerlijke bieren (gemaakt met lokale granen) te drinken, en aan te schuiven bij het buffet van overheerlijke salades met lokale ingrediënten en wildgeplukte kruiden, een linzensoep die een Michelinster verdient, en een BBQ met lokaal geschoten wild van de lokale jager-slager Tom Lammers. Voor de kinderen waren er oud-hollandse en oud-Achterhoekse spelen onder leiding van Thijs Gieben. Uit de vele enthousiaste reacties leiden we af dat dit smaakt naar een vervolg volgend jaar.
Sem's linzensoep pruttelt zachtjes op het vuur
Waarom doen we dit?
Wij denken dat het zin heeft om mensen bij elkaar te brengen -- in een korte keten is het mogelijk om elkaar te kennen, om te weten waar je graan of andere producten vandaan komen, om gevoel te krijgen voor het land en bij de mensen die het bewerken of de producten ervan afnemen en verwerken tot - in ons geval - heerlijke bieren. Net als het mycelium onder de grond ontstaan er, bij zo'n bijeenkomst, nieuwe vruchtbare verbindingen en ontstaat er een duurzame relatie met elkaar én met het land dat we verbouwen. En juist zo'n relatie kan de basis zijn voor langetermijn en duurzaam of regeneratief beheer van dat stuk land.
Een bijzonder rijke en lekkere maaltijd, met prachtige bloemen op tafel van de akkerranden van het Brouwbos